Thursday, January 22, 2009

Senario : Peranan & Tugas Wakil Cukai (Tax Agents)

Bro Radzi, ini ada satu atau lebih soalan...hehehe. Berapakah kadar fee / caj tax agent? Anggaran ler? Kalau jawapannyer harga boleh runding, itu umum sangat bro! Nak gak ada estimate price...hehe.
Bgmana seseorg tax agent menjalankan perkhidmatannya? Maksudnya, adakah kita ambil service apabila nak tutup akaun sahaja...rasanya inilah masanya pun! Berapa agaknya bayaran dikenakan kalau kita minta service i.e consultancy on tax misalnya utk 3 bulan atau 6 bulan pertama supaya kita dpt mengetahui sebarang `adjustment' jika perlu dilakukan?
Last not least, rasanya tiada masalah kalau sykt daftar KL atau cth Sabah...tapi kita ambil service tax agent yg berdaftar cth di Melaka. Betul ker?

Kadar :
a. RM800 --> Bagi Sykt separuh aktif dan aktiviti sederhana ke bawah dan tak compilcated
b. RM1,200 --> Bagi Sykt sederhana ke atas dan aktif (level sederhana dan tidak terlalu heavy transction)
c. RM2,000 keatas --> Bagi Syarikat heavy transaction dan complicated transaction.
Pada kebiasaanya, Tax Agent tugas mereka (dalam konteks Cukai Syarikat) hanyalah menyediakan pengiraan cukai apabila Audit telah dibuat. Selagi Audit Report belum dikeluarkan mereka tidak boleh menyediakan pengiraan cukai Syarikat. Sekiranya sesebuah Syarikat meminta menyediakan anggaran cukai dikenakan based pada management account, mereka akan menyediakan...namun jawapanya yg pasti kita akan jumpa...."Ianya boleh dilakukan tapi tidak muktamad...ianya boleh berubah2"

Bayaran kepada ie consultant...bergantung kepada kepakaran mereka. Ada yang bagus, ada separuh masak dan 'ada tiruan'. Sudah pasti yang bagus tu mahal. Kalau nak tahu bagus atau tidak..uji mereka dulu dengan simple question yg mana kita dah tahu jawapannya. Kemudian tengok 'scope area' dan sejauh mana tanggungjawabnya...maksudnya lepas konsultant buat kerja..adakah mereka juga turut bersama bila LHDN buat Audit Cukai...atau dah dapat payment...hilang terus....macam2 jenis ada...
Pada kebiasaanya yang biasa menjalankan urusan begini adalah Akauntan Bertauliah atau mereka yg berpengalaman atau sesorang yang faham betul akan Perakaunan, Audit dan juga Cukai...sebabnya semuanya berkait. Audit dan Cukai hanya boleh dilaksanakan sekiranya Akaun telah siap. Berapa banyak cukai dikenakan juga bergantung kepada Akaun juga. So...kalau sesebuah Syarikat mempunyai Akauntan yg bagus...sudah tentu Syarikat mendapat banyak kelebihan dan manfaat.

Oleh yg demikian...bagi Syarikat kecil dan sederhana..tak perlu ambil konsultant secara berkala..kerana kosnya mahal..cuma sebelum akaun Syarikat diaudit hubungi konsultant atau kawan2 baik anda untuk mendapatkan khidmat nasihat sewajarnya.
...Betul tiada masalah..ianya bebas. Ini adalah hak Pembayar Cukai.

p/s: harap ini membantu

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FACEBOOK KAMI